Opettavainen esimerkki: Muistakaa suojata yrityssalaisuudet

Jotta suomalainen startup-kulttuuri säilyisi elinvoimaisena ja uusia innovaatioita kehittävänä yhteisönä, on meidän otettava entistä tarkemmin huomioon immateriaalioikeuksien ja yrityssalaisuuksien suojaaminen. Tämä blogi viittaa tänään (6.7.2017) Talouselämässä julkaistuun juttuun Lunchie Oy:n syntyvaiheista.

Aika jolloin ideoiden kehittäminen ja jalostaminen perustui luottamukseen ja yleiseen moraali- ja oikeuskäsitykseen on ohi. Sanonta siitä. että ”kasakka ottaa sen, mikä on löyhästi kiinni” pätee myös yrityssalaisuuksiin.

Lunchie Oy:n tapauksessa kasakka ei ollut sotilaallinen ratsumies venäjältä, vaan ennemminkin kyseisen termin suomalainen versio, eli lyhyeksi aikaa ”peltotöihin” palkattu työntekijä.

Bytebuffet Oy (Nyk. Lunchie Oy) palkkasi ”kasakan” johtotehtäviin ja viemään uuden startup yrityksen hävikkisovelluskonseptia eteenpäin. Palkkauksen jälkeen tapahtuikin sitten kaksi ikävää virhettä.

Virhe nro 1. Se minkä Bytebuffet Oy jätti turhan luottavaisena tekemättä heti työsuhteen alussa, oli immateriaalioikeuksiin ja yrityssalaisuuksiin liittyvät suojasopimukset. Kuten esimerkiksi salassapitosopimuksen johtotehtäviin palkatun henkilön kanssa. Henkilön joka lopulta kieltäytyi kokonaan allekirjoittamasta sopimuksia.

Virhe nro 2. Sopimusten tekeminen ja salaisuuksien suojaaminen annettiin aluksi juuri tämän palkatun henkilön tehtäväksi. Mutta jo kahden kuukauden päästä tämä yrityksen johtotehtävissä ollut henkilö jouduttiin iritsanomaan koska hän ei ollut täysin annettujen tehtäviensä tasalla. Eli suurin virhe tapahtui jo rekrytoinnissa.

Edellä mainittu skenaario johti lopulta siihen, että vain muutama kuukausi potkujen jälkeen Bytebuffet Oy:n kehittelemänä ollut, eettinen, kestävän kehityksen periaatteelle suunniteltu palvelukonsepti julkaistiin yllättäen eri nimellä ja toisen tekijä-tiimin toimesta. Tekijä-tiimin jonka toimitusjohtajana oli kukapa muukaan kuin Bytebuffen alunperin palkkaama ”kasakka”. Eli konsepti valui kaikessa hiljaisuudessa toiselle tekijätiimille. Puhumattakaan kaikista muista asioista joita poliisi on rikostutkinnassaan löytänyt.

Eli se kuinka kestävälle ja eettisesti oikealle pohjalle tämä sovellus on rakennettu olkoon jokaisen sovelluskäyttäjän itse päätettävissä. Emme sen kummemmin ota kantaa syytteeseen tai oikeudenkäyntiin, mutta kerromme selvyyden vuoksi, että kyseessä ei ole kahden kilpailevan firman markkinaoikeudellinen juttu, vaan keskusrikospoliisin tutkintaan perustuva rikossyyte.

Ideat ovat universaaleja eikä niitä voi edes suojata, mutta pidemmälle kehitetyt konseptit kannattaa suojata heti kun ensimmäiset dokumentit on jaettu tekijä-tiimin kesken. Koska jälkeenpäin oikeuden saaminen on erittäin vaikeaa, työlästä ja kallista. Sen valtavan vuoren edessä moni startup yrittäjä antaakin periksi. Tähän tosiasiaan varkaat usein myös luottavat.

Me emme anna periksi. Haluamme koko startup-yhteisön vuoksi ottaa selville, mikä on mahdollista ja oikeuden mielestä sallittua ”varastamista” ja miten Suomen laki suojelee pieniä kasvuyrityksiä. Huolimatta siitä, että asiasta voidaan kiistatta syyttää myös omaa sinisilmäistyyttä ja virhettä rekrytoinnissa.

Suomen ja suomalaisten innovaatioiden kannalta yrityssalaisuudet ja niiden suojeleminen on mielestämme erittäin tärkeää. Kukaan ei kehitä Suomessa yhtään mitään, mikäli konseptit ovat helposti anastettavissa.

Tulemme kirjoittamaan, ja kommentoimaan yrityssalaisuuksiin liittyviä asioita nyt ja jatkossa. Eli mikäli nyt jotain startup-yrittäjää jää vaivaamaan omat suojaamattomat oikeutensa tai muu omaan kasvuyritykseen ja sen yrityssalaisuuksiin, liikesalaisuuksiin tai salassapitoon liittyvät asiat, niin seuraa tätä blogia tai ole rohkeasti yhteydessä. Autamme mielellämme. Sattuneesta syystä meillä on nämä asiat nyt poikkeuksellisen hyvin hallussa.

 

Edit: Oikeudenkäynti alkoi 2.11.2017. Käräjäoikeuden tuomio asiasta annetaan 5.12.2017.

Edit: Käräjäoikeuden päätös annettiin 16.2.2018. Syytetty tuomittiin.

Tilaa Lunchie Marketin uutiskirje ja saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaista tietoa, uusia tarjouksia ja hyväksi havaittuja vinkkejä.
* indicates required

1 Comment

Vastaa